Fysioterapeuternes Fagforening har kendskab til mange fysioterapeuter, der har fået for lidt indbetalt til pension. Og siden offentliggørelsen af Lauras pensionssag, hvor hun fik 80.000 kroner efterbetalt på grund af fejl i pensionsindbetaling, er antallet af henvendelser steget markant.
"Vi har kendskab til flere sager, hvor Danske Fysioterapeuter enten ikke har hjulpet medlemmerne eller regnet forkert på deres sag," siger Signe Lærke Børsting, formand for Fysioterapeuternes Fagforening. "Det gjaldt også for Laura – og det var faktisk også min egen oplevelse, da jeg selv opdagede fejl i min pensionsindbetaling for år tilbage. Nogle har haft sager liggende i månedsvis, ja i op til et år, uden at få hjælp – og måtte til sidst give op."
Danske Fysioterapeuter: "Vi blev bekendt med sagen i denne uge"
I et opslag på LinkedIn skriver Danske Fysioterapeuters formand, Jeanette Præstegaard, at foreningen ”i denne uge blev bekendt med en sag, hvor en fysioterapeut ansat i en klinik ikke har fået den løn og pension, vedkommende havde krav på.” Hun understreger, at fejlen nu bliver rettet, og at den ansatte vil få både efterbetaling og godtgørelse.
Men udmeldingen har fået mange fysioterapeuter op i det røde felt. For sagen er langt fra ny.
Et kendt problem siden 2019
Fejl i pensionsindbetalingerne har eksisteret siden efteråret 2019, hvor basiskontrakten blev indført.
Fysioterapeuternes Fagforening har dokumentation for, at Danske Fysioterapeuter allerede i 2021 blev gjort opmærksom på problemet.
"Det undrer og ærgrer os, at man ikke har informeret de ansatte bedre – så de kunne få de penge, de har krav på. Men måske er det ikke så overraskende, når arbejdsgiverinteresser vægter højere end lønmodtagerne – som vi desværre ser i flere sager," siger Signe Lærke Børsting.
Fejlen blev senest bekræftet i Danske Fysioterapeuters egen lønundersøgelse fra 2023, hvor 44 % svarede, at de ikke fik den løn eller pension, de har krav på ifølge deres kontrakt.
Fejl koster fysioterapeuter dyrt
Grunden til de mange fejl i pensionsindbetalinger er systemisk, og den har medført, at mange fysioterapeuter, der er eller har været ansat på basiskontrakt fejlagtigt har fået trukket 5% af den arbejdsgiverbetalte pension fra egen løn. Det er penge, som de har ret til at få tilbagebetalt.
"Flere arbejdsgivere har selv rettet fejlen. Men vi ser desværre også tilfælde, hvor fysioterapeuter kun har fået deres penge mod at underskrive en fortrolighedsaftale – dette med Danske Fysioterapeuters vidende," siger Signe Lærke Børsting. "Det fraråder vi på det kraftigste. Kontakt i stedet os – vi hjælper med korrekt beregning og forhandling."
Nogle af sagerne er fra klinikker, hvor ejeren sidder højt placeret i Danske Fysioterapeuter. Det understreger, at organisationen slet ikke har gjort nok for at få stoppet fejlen.
Derfor skal fagforening og arbejdsgivere ikke være i samme forening
Sagen understreger ifølge Fysioterapeuternes Fagforening, hvorfor fagforening og arbejdsgiver ikke hører hjemme i samme organisation.
"En fagforening skal være 100 % fri for arbejdsgiverinteresser og altid stå på de ansattes side," fastslår Signe Lærke Børsting.
Typiske fejl i pensionsindbetalingerne
Fejlene sker på tværs af landet, klinikker og lønsystemer. Vi ser bl.a.:
Fysioterapeuter betaler selv en tredjedel af pensionen – Arbejdsgiveren skal betale det hele og mindst 15%.
Pensionssatsen er lavere end de 15 %, der er aftalt.
Kontrakten angiver korrekt pensionssats, men lønsystemet er ikke justeret, så arbejdsgiveren reelt betaler for lidt.
Hvad har du ret til?
Ansat efter 24. juni 2019: Min. 15 % arbejdsgiverbetalt pension.
Ansat før 24. juni 2019: Bruttoløn inkl. pension skal svare til basiskontraktens niveau – min. 33.580 kr. ved under 2 års anciennitet og 34.699 kr. ved over 2 år.
Om Danske Fysioterapeuter
Danske Fysioterapeuter er en brancheforening, der organiserer både arbejdsgivere og arbejdstagere. På seneste repræsentantskabsmøde stemte flertallet igen imod at arbejde for overenskomstdækning af fysioterapeuter i praksissektoren.
Om Fysioterapeuternes Fagforening
Fysioterapeuternes Fagforening blev stiftet i november 2024 af tidligere medlemmer af Danske Fysioterapeuter, som ønskede en fagforening uden arbejdsgiverinteresser.
Fagforeningen arbejder målrettet for at sikre overenskomstdækning i privat praksis og har allerede tegnet flere overenskomster i fysioterapeutklinikker landet over.
Vi er en del af Serviceforbundet og Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Få et løntjek – og få det, du har krav på
"Vi er ikke i tvivl om, at problemet er udbredt. Vi har allerede flere sager i gang, og opfordrer alle ansatte på basiskontrakt til at få tjekket deres løn og pension," siger Signe Lærke Børsting.
Sådan gør du:
Find din kontrakt og lønsedler.
Send dem til os på hej@fysfagforening.dk.
Vi laver et gratis løntjek og undersøger, om du har penge til gode.
Vi kontakter aldrig din arbejdsgiver uden din tilladelse.
Tag også fat i dine kolleger – hvis du har problemet, har de det måske også. Vi hjælper gerne hele klinikken med et samlet løntjek.